Historická slavnost Barchan

V červnu po svátku sv. Víta (15. 6.) se každoročně v Jemnici koná slavnost s podivným názvem - Barchan. Traduje se, že patří mezi nejstarší v Čechách a na Moravě. Prokazatelné je však pouze to, že se uskutečnila už v roce 1713. Tehdy byla v knize „Protocollum Miesta Swobodnego Jemnicze w Markrabstwij Moravskem“ popsána rozepře mezi měšťany Seidlem a Pišlem o věci potřebné ke slavnosti. Z tohoto náhodného zápisu vyplývá, že uvedeného roku 1713 nebyla pro měšťany žádnou novinkou. Naopak, v té době už byla slavnost zřejmě zavedenou tradicí.

Po celá staletí je jejím jádrem závod čtyř poslů. Stará pověst vypráví, že v roce 1312 se vydal král Jan Lucemburský s velkým vojskem na Moravu proti loupeživým rytířům, kteří sužovali celý kraj. Svoji mladou choť Elišku Přemyslovnu svěřil do péče měšťanům v dobře opevněné Jemnici. Král ani v boji nezapomínal na svou novomanželku. Postupně vyslal čtyři posly s pergameny, kde popsal, že vojenské tažení probíhá úspěšně.

Královna byla velmi chudá, a proto posly odměnila jen tím, co měla. První dostal barchetový náprsník, který vyšívala pro svého chotě. Druhý dostal šátek, třetí punčochy a čtvrtý věnec.

Průběh oslav se v minulosti často měnil. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů, kteří nesou zprávy své královně Elišce Přemyslovně. Běh o Barchan je od roku 2014 zapsán na prestižní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

V současnosti je Barchan zahájen v pátek v podvečer průvodem měšťanů a vyvěšením barchanického a městského praporu na radnici. Purkmistr pak otevírá tržnici a mazhauzy k pořádání slavnosti. Následují kulturní a jiné dobové programy a večer pak patří taneční veselici v zámeckém parku.

V sobotu ráno vzbudí Jemničany průvod kostýmovaných postav v doprovodu bubenic a trubačů. V dopoledních hodinách je připraven kulturní program s dobovým tržištěm.

Odpoledne se koná tradiční Běh o barchan. Průvod kostýmovaných postav sejme barchanický prapor a pak se společně vydají Husovou ulicí k cíli závodu na křižovatku u kulturního domu. Start závodu poslů je na křižovatce u obchodního domu. V cíli se poslové musí dotknout barchanického praporu. Pak se seřadí a s doprovodem odejdou na radnici, kde jsou zapsána jejich jména do pamětní knihy. Vyvrcholením slavnosti je velká scéna v zámeckém parku, kde podle pověsti královna odměňuje posly tradičními dary. Scéna je doplněna písněmi, tanci a souboji rytířů.

V odpoledních hodinách přijíždí král Jan se svou družinou do opevněné Jemnice. Královna poděkuje Jemničanům za jejich pohostinství a slíbí jim, že na ně král nezapomene a odmění je za věrné služby rozsáhlými privilegii. Královský pár pak odjíždí z Jemnice za doprovodu pestrého průvodu historických postav. Velký průvod se vydá Zámeckou ulicí, kolem náměstí Svobody, ulicí Husovou a Tyršovou ven z města.

Ve večerních hodinách městem prochází průvod historických postav s pochodněmi, který dovede návštěvníky do zámeckého parku na večerní koncerty a taneční veselici.

Nedělní dopoledne patří tradiční svatovítské pouťové mši svaté. Už po staletí se v tento den schází v lipovém háji u kostela sv. Víta věřící z celého kraje. Odpoledne je v areálu zámku připraven další kulturní program.

Od pátečního večera až po nedělní odpoledne probíhá v areálu zámku historické tržiště. Návštěvník může vidět tradiční řemesla, divadelní scénky, dobové písně, tance apod. Na nám. Svobody jsou pak po celou dobu slavnosti připraveny pouťové atrakce.